In 2009, angajamentul HEINEKEN Romania de a promova consumul responsabil a luat forma unui parteneriat cu asociatia ALIAT (Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor) – principalul ONG din Romania specializat in domeniul adictiilor (alcool si alte droguri). Am creat impreuna Alcohelp, devenit cel mai mare si mai inovator program de prevenire si tratare a abuzului de alcool din Romania.

Principalul obiectiv al acestui parteneriat este cresterea nivelului de constientizare cu privire la consumul responsabil si contributia la reducerea efectelor negative asociate consumului de alcool in randul romanilor, prin oferirea de solutii concrete si inovatoare, si prin facilitarea accesului la servicii de preventie si de tratament pentru cei care se confrunta cu un consum problematic de alcool si pentru apropiatii acestora.

In cei 8 ani de existenta a programului Alcohelp, am sprijinit si dezvoltat alaturi de ALIAT o serie ampla de servicii:

  • Prevenire.

Caravana Alcohelp, prima campanie de prevenire a consumului abuziv de alcool din Romania, a ajuns in 144 de localitati din tara, unde a realizat peste 5.900 de evaluari ale consumului de alcool, a oferit peste 2.700 de consilieri scurte si a distribuit peste 80.000 de pliante cu informatii despre consumul abuziv de alcool.

In 2013, Cortul de chill, singurul program de Harm Reduction in spatii recreationale din Romania, a fost adus la festivaluri de muzica si in statiunea Vama Veche. Peste 10.000 de persoane au vizitat Cortul de chill, unde s-au realizat peste 1800 de evaluari ale consumului de alcool, prin Testul Audit al OMS, si peste 360 ore de consiliere psihologica, sociala si medicala.

Specialiştii ALJAT au derulat peste 160 de sesiuni de prevenire în școli din Craiova și din Suceava.

  • Asistența.

6 centre AlcoInfo ofera servicii destinate detectarii precoce si interventiei in cazurile de abuz si dependenta de alcool in spitale din țara. Centrele sunt amplasate in 4 orase diferite (2 in Bucuresti, 2 in Suceava, 1 in Brasov, 1 in Focsani) si asigura servicii complementare interventiilor din spital, gratuite si confidentiale. Din 2012, peste 3.000 de beneficiari au primit servicii cum ar fi detectarea precoce a abuzului de alcool, informatii generale, screening in randul tuturor pacientilor din spitale, interventii scurte privind consumul abuziv de alcool, terapie de grup si asistenta sociala.

In decembrie 2016 am sprijinit crearea primei linii telefonice de asistenta pentru lupta cu dependenta de alcool - Alcoline 021/9335, pentru informarea si sprijinirea persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool si pentru apropiatii acestora.

  • Tratament prin interventii de tip e-health in cadrul platformei alcohelp.ro.

AlcoHelp este prima platforma e-health din Romania, creata in 2009, o platforma online de auto-ajutor destinata persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool. Platforma pune la dispozitia utilizatorilor informatii si exercitii bazate pe studii si cercetari internationale care au dovedit eficienta unui asemenea tip de interventie. Are peste 3.800 de pacienti online, utilizatori activi.

In 2016, 39% din bugetul media al Heineken Romania a fost utilizat pentru promovarea consumul responsabil.

Afla mai multe despre serviciile Alcohelp și rezultatele programului, aici www.alcohelp.ro .